esmaspäev, 23. mai 2011

Paari sõnaga noorhobuse õpetamise koolitusest


21.mai 2011, laupäev. Ilus kevadine ja soe ilm. Õpihuvilised kogunesid Särevere talli ette ja ootasid põnevusega, et mis toimuma hakkab. Kuna grupp oli väike, siis otsustati, et suundume kohe karjamaale noorhobuste ja sälgude juurde. Seal sai räägitud, kuidas ja millal alustada varsa õpetamist ning kuidas see mõjutab tema ülejäänud elu. Arutleti ka selle üle, et kui ei hakka varsaga tegelema sünnist saadik ja lased tal nn. lapsepõlve nautida, siis milline hobune temast kasvab ja kas siis on ikka lihtsam teda õpetada? Veenduti selles, et lihtsam on varsaga tegeleda, kes on väike ja totu veel, kuna 2-3 aastane hobune on juba suur ja oma väljakujunenud maailmavaatega, kuhu tõenäoliselt inimene ei kuulu. Kõik said proovida sälu jalgade ülesvõtmist seal samas karjamaal, kusjuures hobused olid kõik lahti. Samas ka sai vaadelda hobuste käitumist karjas, Kati seletuste saatel, et miks nii või naa hobused käitusid.
Pärast sälgude teema ammendamist suunduti tagasi talli poole. Sealt võeti boksist kaasa 2 hobust (1 tiine mära õppehobusele seltsiks) ning siseneti nendega maneeži. Algas õpe hobuse ohjamisest. Kati näitas ette ning seletas väga põhjalikult kuidas, millal ja mismoodi alustada ning missugused ohud võivad varitseda noore hobuse õpetamisel. Kõik said ise ka proovida ohjamist ja olla ohjaja abiline, kes talutas alguses hobust. Sõideti isegi slaalomit. Selle teema lõpetuseks palus Kati veel mul näidata kuidas edasi minna ohjamise õpetustega (tal oli kergem kõrvalt seletada sel ajal kui mina näitasin), kuidas nurki sõita, kuidas volte teha ja üleüldse mida see ohjamine annab ja mida kõike sellega saab saavutada.
Pärast väikest lõunapausi võeti järgmine hobune ning õpe jätkus kordetreeninguga. Ka see teema sai põhjalikult läbi võetud, et kuidas alustada ja kuidas teha hobusele selgeks, et ta peaks ümber sinu liikuma. Ka siin said kõik oma kätt proovida, olles abiline või kordetaja ning hiljem ka kordetaja ilma abiliseta. Välja sai toodud ka põhilised vead kordetaja poolt ja kuidas hobune sellele reageerib.
Meie vapper grupp oli pärast seda päeva täis uut entusiasmi ning kõik lubasid kohe koju minna ja järele proovida. Lõppkokkuvõttes võib öelda, et super koolitus oli. Seda võis nii selgelt välja lugeda õpilaste nägudelt, et isegi tagasiside lehti ei pidanud täitma :) Päris lõpetuseks võib öelda seda, et tore oli et teised ei tulnud, oleksidki muidu ilusa päeva ära rikkunud :D ... Ok, nali naljaks, aga tegelikul oli kurb tõdeda, et ainult viis inimest (ja ainult kaks nendest projekti peredest) olid piisavalt motiveeritud tulemaks välja õppima... :(

AGA MUIDU OLI MEIL LAHE PÄEV!!! Ja ma julgen arvata, et kohalolijad nõustuvad minuga.

Suured tänud Kati Leutonenile ja viiele vaprale osalejale.

Päikest,
Ivi

8 kommentaari:

Kuukala ütles ...

Aitäh, Ivi, et jagasid muljeid. Mul on niiii kahju, et ma ei saanud oma kahepoolest hoiule antud! Isegi kell 10 ma veel mõtlesin, et ma ikka hakkan sõitma, aga mõeldes sellele kui palju ma oleks saanud pöörata tähelepanu oma lastelt asjale, siis tundus see kulu nii mõttetu. Nii kahju! :(

Evelyna ütles ...

...ka minul "tilkus süda verd", et ei saanud tulla... proosaline põhjus - materjaalne pool seab piire... Loodan paremaid aegu ja seda, et need, kes käisid, viitsivad siia ka mõned näpunäited kirja panna ;) - näit , kuidas neil katsetused kodus edenevad...

Carpediem ütles ...

Mina ühinen nende kurbade inimestega, kes laupäeval nii vajalikule koolitusele kahjuks tulla ei saanud aga loodan, et sama asjalikke õppepäevi teil varsti jälle korraldatakse. Rääkisin täna ka kirjanik Margrit Coates´iga, kes on kirjutanud raamatu "Ühenduses hobustega" ja ka 6 aastat tagasi Eestis käinud. Talle meeldis siin nii väga, et proovib oma tihedasse ajakavva sobitada taaskülastuse Eestisse, et meiega uuesti jagada seda tarkust, kuidas hobuseid "kuulata" :) Ma hoian koduhobu-inimesi siis ka kursis, kus ja millal see tore kohtumine aset meil leiab. Seniks aga päikest kõigile!

Evelyna ütles ...

Carpediem - see oleks huvitav kogemus - ootan infot ...

Anonüümne ütles ...

Jaa tõesti... see oleks lahe. Kuigi kahjuks pole ma ise endale veel suutnud seda raamatud hankida, aga olen sirvinud ja palju head kuulnud sellest.

Carpediem ütles ...

"Ühenduses hobustega" on mu meelest üks parimaid eestikeelde tõlgitud teoseid, mida peaks lugema iga inimene, kes hobustega igapäevaselt tegelevad. Olgu siis sportlased või hobukasvatajad. Samas on see mõnus lugemine ka täiesti hobuvõhikule :) Ehkki hobukasvatuse kultuur on meil tõhusalt paremuse poole viimastel aastatel arenenud, tuleb siiski tõdeda, et vägivaldne enesekehtestamine ei ole paljudest tallidest siiski kadunud. Sestap tuleks hobuste treenimise koolituste kõrval korraldada ka nn. "natural horsmanship" (kas keegi teab eestikeelset vastet sellele?) loenguid ja workshop´e. Ehk teab keegi mõnda head "lausujat" Soomest või Rootsist? Äkki on meil koguni oma koduses Eestis mõni, kes oma teadmisi vaka all hoiab? Oleksin igasuguse info eest väga tänulik ja aitaksin edaspidi Koduhobu koolitusi ja treeninguid promoda ja toimumisi reklaamida :)

Kaija ütles ...

Tere! Oleksin väga tänulik, kui saaksin infot Margrit Coates'i tuleku kohta Eestisse! Carpediem- kas saaksid seda infot jagada ka Facebooki lehel "Ühenduses hobustega"?
Suured tänud ette!
Kaija

Carpediem ütles ...

Hetkel on Margrit plaaninud Eestisse tulla 8-9. septembril 2012 aga kuupäevad on kindlasti veel täpsustamisel. Samuti ka koht, kus ta loengut pidada ja workshop´e hobustega teha saaks. Särevere oleks üks hea variant aga sellest saab siis täpsemalt rääkida, kui ka kuupäevad täpsustuvad. Hoian teid kõiki kindlasti tema tulemistega kursis :)
Päikest!
Eneli