kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Tagasilöök

Ma ei tea kas ja millist meeleheidet te seoses oma hobsidega olete tundnud, aga 8-dal treening-päeval otsustas meie rahulik tibsu oma kelgu puruks lüüa ja tuhatnelja plagama panna :(
Ma ei tea kus me vea tegime ja veel vähem tean ma kuidas seda parandada. Praegu on lihtsalt selline tunne, et tõstaks käpad ja koonu taeva poole ja uluks haledalt:(:(
PS: sellest "sündmusest" mul kahjuks illustreerivaid kaadreid pole...

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eks selliseid asju ikka juhtub. Ega siin muud teil üle jää, kui et kelk kokku lappida ja hops uuesti ette rakendada ja loota et uuesti ei juhtu nii. mida varem ette saate uuesti, siis uskuge mind, seda kergemini läheb. Jõudu ja jaksu tagasilöökide likvideerimisel.

Kristi ütles ...

Seda jõudu ja jaksu läheb vaja ikka jah! Eile me ei rakendanud(riputasime lihtsalt kulinad külge ja käisime paar korda ree ees aisasid tõstmas) küll aga täna.
Kuramus, käed värisesid küll,aga tehtud sai:)
Hobune sai ka ära väsitatud. Siin mul tekib väike küsimus, et kui palju võib tiinet mära koormata?Kas tühi regi ja sellega paksus lumes sumbata on parasjagu või liiga palju? Kas hobune märjaks tohib minna, kaua siis jahutada...
Tegelikult tekib palju küsimusi

Anonüümne ütles ...

Tiinete märadega lugu selline, et minu meelest võis kuni 6 kuuni vabalt teha kõike, siis aga koormust vähendada. Vanemad inimesed räägivad, et kolhoosi ajal tegid tiined isegi 10ndal kuul veel tööd.

Märjaks ei tasuks selliste külmadega hobust ajada. Kui siiskit on märjaks läinud, tuleks ta tekkide sisse pakkida ja rahulikult kuivaks kõndida. Tekk peaks väljapoole hingav olema.

Meil küsija suu pihta ei lööda!!!

Katrin ütles ...

Ma pakuks ka enda poolset arvamust.

1. Tiinet mära võib koormata täpselt nii palju kui hobune seda lubab, sest tema tunnetab kõige paremini enda seisundit.
6 kuu puhul on mõeldud vast hobuseid, kes päevas teevad ratsutamise tunde kuni 3, hüppavad jne - keskmise treeningu puhul siis.
Veterinaar lubab hobusega kergelt ratsutada (samm,traav - kuni 15 min.) või vankrit vedada selle ajani kuni udarast hakkab piima tulema.

Enamus meist on emad, "tiined" olnud päris mitmeid kordi. Tuletage meelde, kuidas TE tundsite ennast suure kõhuga ja kui palju jõudsite midagi teha.

Minu kogemuste põhjal on vabapidamisel elavad hobused igati tugevamad. Seega ei tasu karta, et koormame endi hobuseid liiga palju.

2. Hobuse käitumisest võib lugeda kas on liiga palju. Kui hobune seisma jääb, siis tasub alati julgustada ja edasi ajada. Kui ikka jääb liiga raskeks siis proovida midagi kergemat :)

3. Rahuliku närvikavaga hobused ei lähe kiiresti märjaks (umbes 15 min TRAAVI järel). Hobune ei lähe märjaks ka hetkega, algul niiskeks. Kaela piirkond läheb esimesena niiskes (sadula, sedelga ja selle vöö alune sammuti), ning hiljem tagumiste jalgade vahe ja laudjas (oleneb, kas on talv või suvi). Talvel tuleks hobune tõesti katta tekiga ning kuivaks jalutada. Jalutada kuni 10 minutit aktiivset sammu, et külm ei hakkaks. Teki võiks panna keha sellele piirkonnale mis on niiske. Pannes tekk kuivale piirkonnale on võimalus, et seegi läheb niiskekeks, sest tekk ei ole piisavalt hingav. Tuulise ilma korral on soovitav hobune peale jalutamist tekiga panna ruumi (kuiv hobune) taastuma ilma tekita, et tuul hobust "läbi ei tõmbaks".

Katrin

Kristi ütles ...

Aitäh, siin on lugemist mõtlemist kõvasti. Eks me püüa nüüd tasa ja targu edasi:)
Edu teile ka!