reede, 15. jaanuar 2010

Mis on Laminiit?


Laminiiti on tuntud sama kaua, kui on salvestatud ajalugu ja on teine kõige levinum surma põhjus hobustel pärast koolikud. Hobused, varsad, ponid, aastased, täkud, sugumärad, tööhobuseid, võistlushobused, eeslid ja muud kabjalised võivad olla mõjutatud. Tõsiselt haigestunud loomad ei sure otse haigusesse, kuid lõppkokkuvõttes pannakse nad magama humaansetel kaalutlustel kroonilise lonkamise pärast. See võib ilmneda nädalaid või aastaid pärast laminiiti haigestumist.
Laminiidi puhul on tegemist molekulide tasandil toimuva hoogsa põletikulise protsessiga tundlikus kabja osas - laminas. Laminiiti on väliste tunnuste põhjal küllaltki kerge ära tunda. Haiged hobused ei taha liikuda, raskematel juhtudel nõjatuvad tahapoole, viies raskuse tagajalgadele. Eriti raske on neile pööramine ja väikeses ringis liikumine. Laminiidi kergema vormi korral tammub hobune sageli ühelt esijalalt teisele, et ühele jalale langevat raskust vähendada, ta võib hingeldada ja higistada. Enamasti on sõrgatsi tagapinnal tuntav tugevnenud pulss. Kabi võib, kuid ei pruugi olla katsudes soe. Hobune ei taha liikuda, ägedamatel juhtudel hobune lamab, ega taha üles tõusta. Kevad ja varane suvi on kõige tõenäolisem aeg, mil laminiit end ilmutab. Haigestuda võib ükskõik milline/millised jalad. Ponidel võivad kaelalihased olla kõvad ja pinges.
Põhjustavad tegurid:
1. Ülekaalulised ja lopsakal rohumaal toituvad hobused. Enamasti esineb laminiit neil kevadel heinaratsioonilt karjamaale üleminekul. Soodumus laminiidiks on ponidel ja ülesöödetud hobustel.
2. Ülesöömine. Haigus tekib juhul, kui loom sööb korraga suurema hulga kaera või jõusööta, kui organism suudab vastu võtta.
3. Külma vee joomine.
4. Äge üldine haigestumine.
5. Tugevate hormoonpreparaatide (kortikosteroidid) kasutamise järel mõne muu haiguse ravil.
Kuidas ära hoida? Kas üldse saab ära hoida?
On ainult üks võimalus ja selleks on põhjuse kõrvaldamine- piirata lopsaka rohu söömist.
Ennetus on alati parem kui ravi. Kui sa tead või kahtlustad, et selline probleem võiks tekkida, ära oota seni, kuni on liiga hilja. Eralda oma karjamaast üks osa, jälgi hobuse kaalu ja olukorda. Kui ta hakkab laka alla rasva koguma, või muutub mujalt trullakaks, piira tema karjamaapinda veelgi, kuna ta on ilmselt nälgimisest veel kaugel. Saadaval peaks olema ka mõningaid toidulisandeid, mis võivad aidata hobusel kaalus püsida, kuid võivad ka mitte.
Laminiidi põhjusest hoolimata on esmaabi ja ravi samasugune. Loe kindlasti edasi...



See video on laminiidis hobusest

Kapjade korrashoid - info sellelt lehelt. Hetkel veel vähe, aga pidevalt hakkab täienema.

Parimat soovides Teie lemmikutele,
Ivi Särg
tel. 53481622

POLE KAPJU... POLE HOBUST!!!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kommentaarid ja arutelu teretulnud :)

Kristi ütles ...

tegelikult huvitaks klassikalistest kabjahädadest kah rohkem teeada.Ausalt on see kõik suht tume ja valus teema.

Kristi ütles ...

a jah huvitav kuidas külm ilm 20 miinust hobusekapjadele mõjub st ei tea kas neil siis jalad külmetavad ka. K apju sihukese ilmaga puhastada on suht keeruline aeganõudev ja higistama ajav

Katrin ütles ...

Talveilm on hea teema :)
1. Kas hobuste kabjad/ääred lähevad talvel külmunud lumega katki nagu kitsedel jt?

2. Külmudes vesi paisub. Kui kapjades on lõhed, kas see külmunud ollus ajab lõhed suuremaks?

3. Kas kabi muutub külmaga rabedaks, et pikalt värkimata kapjadel on suurem oht murduda talvel rohkem kui suvel?

Anonüümne ütles ...

See on hea, et soovi avaldate uute teemade kohta. Võtan arvesse ja hakkan teksti kokku panema. Jällenägemiseni siis siin blogis...