teisipäev, 1. juuni 2010

30.05.2010 toimus koolitus Saare Tallides, Heimtalis.

30. mail 2010.a. toimus Viljandimaal Saare tallides väga huvitav ja asjalik koolitus, kus Ulvi Martin, kes on Eestis tunnustatud hobuste günekoloog, rääkis osalejatele mära poegimisest, ja sellega kaasnevatest võimalikest probleemidest. Lisaks sai väga hea ülevaate varssade haigustest, mida varsa juures jälgida ning millal ja kuidas varsale ja ta emale abi anda. Ühiselt vaadati ka videofilmi varssumisest, ning arutusele tulid mitmed huvitavad küsimused-vastused.

Koolitus algas kell üksteist ja juttu jätkus poole kuueni. Esimesteks koolitusteemadeks olid tiinuse areng, mära poegimine ja varsa esmane hooldus. Väga huvitav oli teada, millised näevad välja tiinuse arenguetapid viljastumisest tiinuse lõpuni. Teada saime ka, millal on võimalik juba ultraheliga tiinestumist kindlaks teha, ning millal saab veel näiteks likvideerida kaksikud, et ei sünniks ebardeid või surnuid varssu. Teemad jätkusid loote arengu häirumisega ehk siis embrüonaalne surm ja abordiga ehk tiinuse häirumine teises pooles, ning mis neid põhjustada võivad. Vaatasime pilte, kuidas väliselt tunda ära plantsentiiti ehk emakapõletikku. Samuti pilte erinevates abordijuhtumitest. Väga põhjalikult võtsime läbi mära poegimist ja sellele eelnevaid tunnuseid ning kõike seda, mis võib valesti minna. Kui näiteks varss on vales asendis ning milliste asendite õigeks keeramisega saaks ka kogenud hobuseomanik hakkama ning millistega peab kindlast vet.arst kohal olema. Ulvi andis näpunäited, kuidas hinnata sünnitusabi, kas on tarvis ning kui on tarvis siis keda ja mida on abiks vaja ja kuidas abistda. Tasub meelde jätta, et vet.arsti tuleks igaksjuhuks teavitada, et on poegimine algamas ja oleks valmis kohale tõttama juhuks kui on asi kipub kriitiliseks minema. Kui siis lõpuks varss käes on, mida siis teha? Meie nüüd teame, kes kohal käisid ja me teame seda väga põhjalikult. Nüüd on vaja ainult praktiseerima hakata neid teadmisi.

Peale seda käisime tallis vaatamas lõpptiinet hobust ning kõik said katsuda, kuidas käe all tundub nn "toores" udar. Järgmiseks suundusime äsja sündinud varsa juurde, kelle me omale selleks koolituspäevaks "tellisime". Ulvi näitas varsa peal, kuidas teda hoida turvaliselt ning kuidas õpetada teda piima jooma. Kõik said ka "valmis" udarat katsuda ja kohustus oli piim kätte saada. See ka õnnestus kõigil. Peale varsavaatlust näitas Ulvi meile ka lootekotti, milles varss oli elanud eelmised 11 kuud.

Lõpetuseks sai veel läbi võetud varssade haigused, ning kuidas ära tunda, ravida ja ennetada. Koolitusel osalejad said vabalt Ulvile küsimusi esitada ning kõik küsimused said ka põhjalikud vastused. Kokkuvõttes oli see üks tõeliselt vajalik koolitus nendele, kellel varsad tulemas ja ka nendele, kellel varssa veel käes ei ole, sest sellised teadmised kuluvad marjaks ära, ning hea on neid ikka aeg-ajalt üle korrata.

1 kommentaar:

Urve ütles ...

Väga asjalik ja hea koolitus oli!
Tarkust sai juurde parasjagu.