teisipäev, 29. juuli 2008

Sao tegemine ..

Alustuseks asetatakse puuoksad(mida kaharamad, samas kergemad nad on seda parem, ainult et ei tohiks olla liiga rabe puu n.t paju jms), risti.. kolm, neli viis tükki... nii et oleks piisavalt ja liiga suuri vahesi võra juures ei jääks.









Okste peale tuleb hakata siis heina panema, kõige tähtsam hangutäis on kõige esimene, see tuleb asetada otse okste ristumise koha peale.

Ja ülejäänud koormat tuleb panna juba nii nagu tavaliselt koormat tehakse.. ringi kujuliselt natuke järgmist hangutäit katvad. Ja iga ringi täitumisel panna keskele üks tõhusam hangutäis, jällegi koorma kinnitamiseks.

Muidugi lõpetuseks tuleb arvestada, kui palju Su hobune suudab ära vedada. Siis oleks kasulik jätta ta üheks ööks seisma, et hein alla vajuks.
Äravedamisel.. nooh see on keeruline seletada aga ümpris kerge teha.
Tuleb võtta ikka väga väga pikk köis, nii et see lisaks aisade aseme täitmist ulatuks ka ümber heinasao. Et siis kõigepealt siduda ümber sao, nii et mõlemad nööri otsad jääksid võrdsele kaugusele, see järel tõmmata see nöör nii kõvasti ümber sao kui vähegi jõuad ja siis ümber väljaulatuvate okste otsade. See järel on juba kerge.. hobune ette (rangidega varustatuna) rangiroomade külge panna nööri otsad ja... edasi... igatahes!
Mis siis veel... Andorraga oleme nii kaugele jõudnud, et ta võtab juba mu käest leiba!... Samuti laseb ta mul nii mööda minnes end teinekord paitada... päris usaldust veel ei ole.. aga me liigume sinna poole, koertega on ta näiteks juba ära harjunud. Muidu tsillivad nad Estriga täidsa vabalt mööda aeda ringi ja on enda arust mõnumimmid (nummimeeter on põhjas).

2 kommentaari:

Kristi ütles ...

Oi Aitähhike! Mulle täitsa meeldiv lugemisvara ja kasulik ka. Ma homme hakkan siis usinasti tööle.
Tänane õhtupool kulus Aili juures kooki "näljerdades"...
Tegelikult tegime aruannet. No ja saime selleks korraks sinnamaale, et keriks tudumaale!

Liina ütles ...

mm.. pole tänu väärt. Olen rõõmus, et aidata sain.
Anna teada, kuidas läheb?!